Rak grlića materice u Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre a četiri žene obole od raka grlića materice.

http://www.skriningsrbija.rs/srl/vesti/265/29/detaljnije/evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice-21-januar-27-januara-2019-godine

U periodu od 21-27. januara 2019. godine u našoj zemlji je, trinaesti put za redom, obeležena Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U toj nedelji se održan je veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj, da unaprede svest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a naša zemlja je od samog početka uključena u obeležavanje ovog važnog događaja.

 

Slogan ovogodišnje kampanje bio je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“, a cilj  da se, kao i prethodnih godina, ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

I pored dokazanih mera prevencije rak grlića materice u našoj zemlji već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji. Sa stopom oboljevanja od 29,4/100 000 i umiranja od 12,2/100.000 stanovnika naša zemlja se nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi. Svake godine, oko 1.300 žena oboli, dok približno 500 izgubi život od ovog oboljenja koje se može sprečiti, što dodatno ističe značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije.